Ocena kliniczna podejrzanych przypadków
Konieczna jest jak najszybsza identyfikacja i izolacja pasażerów i załogi z możliwymi objawami COVID-19, w celu zminimalizowania przenoszenia tego wirusa. Personel medyczny statku wycieczkowego i dostawcy medyczni powinni zapoznać się z witryną CDC COVID-19 Information Healthcare Professionals, aby uzyskać najnowsze informacje na temat kontroli zakażeń, zarządzania klinicznego, pobierania próbek klinicznych i oceny pacjentów, którzy mogą być chorzy lub byli narażeni na COVID-19.
Objawy mogą obejmować gorączkę, kaszel i duszność. Pacjenci mają gorączkę, jeśli odczuwają ciepło w dotyku, mają gorączkę i temperaturę 38 ° C (100,4 ° F) lub wyższą.
Zakażenia COVID-19 wahały się, od niewielkich objawów, braku poważnych symptomów aż do zgonów.
Uważa się, że okres inkubacji wynosi 2–14 dni.
Personel medyczny statku wycieczkowego oceniający pacjentów z gorączką lub ostrą chorobą układu oddechowego powinni uzyskać szczegółową historię podróży i ocenić pod kątem innych potencjalnych ekspozycji z osobę z potwierdzoną infekcją COVID-19.
Chociaż drogi transmisji nie zostały jeszcze ostatecznie określone, CDC zaleca ostrożne podejście do interakcji z badanymi pacjentami.
Poproś takich pacjentów, aby nosili maskę na twarz (maskę chirurgiczną, nie N-95), gdy tylko zostaną zidentyfikowani.
Oceniaj pacjentów w prywatnym pokoju z zamkniętymi drzwiami, najlepiej w pokoju izolacji zakażeń przenoszonych drogą powietrzną, jeśli jest dostępny.
Personel wchodzący do pokoju powinien stosować standardowe środki ochrony, środki dotyczące kontaktu i środki ochrony dróg oddechowych oraz środki ochrony oczu (takie jak okulary ochronne lub osłona twarzy).
Ponieważ objawy przedmiotowe i podmiotowe COVID-19 są niespecyficzne, osoby na pokładzie, które mają gorączkę lub ostrą chorobę układu oddechowego, powinny zostać przebadane pod kątem grypy.
Zmniejszenie/redukcja rozprzestrzeniania choroby
Żegluga komercyjna, w tym statki wycieczkowe i inne statki pasażerskie, na których przemieszcza się duża liczba osób w warunkach zamkniętych i częściowo zamkniętych. Podobnie jak inne środowiska o bliskim kontakcie, statki mogą ułatwiać przenoszenie wirusów drogą kropelkową między ludźmi, poprzez narażenie na krople lub kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami.
Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się infekcji dróg oddechowych, w tym COVID-19, CDC zaleca, aby na statkach zachęcano członków załogi i pasażerów:
Odłóż podróż, gdy jesteś chory lub podejżewasz że, miałeś/aś kontakt z zarażoną osobą;
Obserwuj ich zdrowie
Samoizoluj się i niezwłocznie poinformuj statkowe centrum medyczne, jeśli wystąpi gorączka (100,4oF / 38oC lub wyższa), zaczniesz odczuwać gorączkę lub pojawią się inne oznaki lub objawy choroby
Stosuj higienę oddechową, kaszel i ręce
Poinformuj pasażerów i załogę o tym, jak ważne jest zakrycie ust w czasie kaszlu i kichania, stosuj chusteczką jednorazową. Zużyte chusteczki natychmiast wyrzuć do jednorazowego pojemnika (np. Plastikowej torby) lub zmywalnego kosza na śmieci.
Przypomnij pasażerom i członkom załogi, aby często myli ręce mydłem i wodą, zwłaszcza po kaszlu lub kichaniu. Jeśli mydło i woda nie są dostępne, mogą użyć dezynfekcji rąk zawierającej 60% -95% alkoholu).
Noszenie respiratorów N-95 lub masek na twarz nie jest ogólnie zalecane członkom załogi statku wycieczkowego do ogólnych prac. Noszenie masek na twarz można rozważyć u pracowników statków wycieczkowych, którzy nie mogą uniknąć bliskiego kontaktu z ludźmi, którzy mają gorączkę, kaszel lub trudności w oddychaniu.
Zapobieganie infekcji u członków załogi
Miejmy świadomość, że:
Istnieje globalne ryzyko COVID-19 podczas podróży międzynarodowych
Armator statku powinien również sprawdzić zasady dotyczące zwolnień lekarskich i przekazać je pracownikom.
CDC zaleca natychmiastową diagnozę członków załogi, którzy zgłaszają się lub wydają się mieć gorączkę lub ostre objawy oddechowe (takie jak kaszel lub duszność).
Oprócz okresowych szczepień przeciw grypie zaleca się członkom załogi o przestrzeganie tych zaleceń, gdy ich praca wiąże się z kontaktem z pasażerami i innymi członkami załogi cierpiącymi na gorączkę lub ostrą chorobę układu oddechowego.
Poprosić chorego, aby nosił maskę na twarz, za każdym razem, gdy opuszcza kabinę lub wchodzi w interakcje z innymi ludźmi.
Zachować odległość półtora metra / 6 stóp, od chorego podczas wywiadu, eskorty lub innej pomocy.
Interakcje z osobami chorymi powinny być możliwie krótkie.
Należy ograniczyć liczbę ludzi, którzy wchodzą w interakcję z chorymi. W miarę możliwości niech jedna osoba zapewni opiekę i posiłki chorym.
Powinniśmy unikać dotykania oczu, nosa i ust.
Więcej szczegółów i bieżących informacji:
https://www.cdc.gov/quarantine/maritime/recommendations-for-ships.html